İnşaat İşlerinde COVID-19 İçin Ne Tür Önlemler Alınmalı
- İş yerinde birden fazla işverenin bulunması durumunda birlikte hareket edilmesi gerekmektedir. Salgına karşı acil eylem planı güncellenmeli ve salgının işyerine etkisi sırasında sorumlu çalışanlar ve sorumlulukları belirlenmelidir.
- Çalışma ve dinlenme, yemekhane gibi salgına yakalanma riskinin yüksek olduğu alanlarda oturma şeklinde sosyal mesafe sağlanmalı ve bu oturma düzeni sağlanacak şekilde çalışanların molaları ve yemek aralarının düzenlemesi yapılmalıdır.
- Büyük çalışma ekiplerinin daha küçük gruplar şeklinde düzenlenmesi önemlidir. Bu kapsamda vardiya usulü çalışmaya geçilmesi veya vardiya sayılarının artırılması önerilmektedir.
- Çalışanların vücut sıcaklıklarının sabah işe girişte, iş çıkışında ve öğle molalarında ölçülmesini sağlayıp ateşi yüksek olanların izole edilmesi ve sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.
- İşyerine ziyaretçi giriş çıkışlarını kısıtlayın.
- Özellikle yemekhane, lavabo, tuvaletler gibi çalışanların sosyal mesafeyi ihmal etme ve hijyen sağlama konusunda kısıtlı kalınacağı noktalarda çalışanların yeterli su sabun ve alkol bazlı el dezenfektanına erişiminin sağlandığından emin olun.
- Şantiyeye yeni gelen malzemeleri erişime uzak bir kısımda en az 1 gün bekletin.
- Evden çalışma imkanı olan personeli evden çalışmaya yönlendirin. Toplantıları mümkün mertebe telekonferans yöntemi ile gerçekleştirin.
- Sosyal mesafenin sağlanamayacağı durumlarda çalışanlara TS EN 149 standardına uygun FFP2 veya FFP3 tipi partikül maskesi, TS EN 374-5 standardına uygun yüksek konçlu ve bakteri, virüs ve mikroorganizmalara karşı direnç sağlayan koruyucu eldivenler ve koruyucu gözlük veya yüz siperliği sağlayın.
Şantiyede Kalabalık Alanlarda Covıd-19 Tedbirleri
İş planlaması, çalışmalarda büyük gruplar oluşturulmadan ve çalışanlar arasında sosyal mesafe korunacak şekilde yapılmalıdır. Grupların kendi içinde ve birbirleriyle etkileşimleri asgari düzeyde tutulmalıdır. Çalışanların diğer kişilerle fiziksel teması sınırlandırılmalıdır. Çalışanlar kişisel alanlarını arttırmaya yönlendirilmelidir.
- Malzeme taşınması vb. durumlar da göz önünde bulundurulmalı mümkünse malzemeler üzerlerinde barındırabilecekleri virüslerin yayılımını önlemeye yönelik streç film benzeri ile kaplanmalı veya insan ve malzeme akışının az olduğu, güneş ışığı alan, kuru ortamlarda depolanmalıdır.
- COVID-19 hastalığı ve korunma yöntemleri konusunda çalışanlar bilgilendirilmelidir. Şantiye alanları ve ofislerin giriş çıkışlarında ve diğer bilgilendirme panolarında bilgilendirme broşürleri ile görsellerin asılması sağlanmalıdır.
- Şantiye alanlarına giriş çıkışlarda çalışanların ve ziyaretçilerin ateşleri ölçülmeli ve yüksek ateş ya da diğer soğuk algınlığı belirtileri görülen kişiler işyeri hekimine ya da sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir. COVID-19’lu bazı kişilerin ateşi olmayabilir, bu nedenle bu tek tespit aracı olmamalıdır.
- İşverenler, işyerindeki hastalık belirtilerini izlemek için bir temsilci atamayı düşünmeli ve çalışanlardan herhangi birisinin belirtileri göstermesi durumunda yapılması gerekenler için önceden prosedür hazırlanmalıdır.
- Bir çalışanın COVID-19 olduğu doğrulanırsa, diğer çalışanlar işyerinde COVID-19’a maruz kalma olasılığı konusunda bilgilendirilmelidir.
- Etkilenen çalışandan, çalışan ayrılmadan önce temas ettiği diğer çalışanları tanımlaması istenmeli ve bu çalışanlar içinde önlem alınmalıdır.
Şantiyelerde Yatakhanelerde Ve Yemekhanelerde Alınması Gereken Tedbirler
İş planlaması, çalışmalarda büyük gruplar oluşturulmadan ve çalışanlar arasında sosyal mesafe korunacak şekilde yapılmalıdır. Grupların kendi içinde ve birbirleriyle etkileşimleri asgari düzeyde tutulmalıdır. Çalışanların diğer kişilerle fiziksel teması sınırlandırılmalıdır. Çalışanlar kişisel alanlarını arttırmaya yönlendirilmelidir.
- Malzeme taşınması vb. durumlar da göz önünde bulundurulmalı mümkünse malzemeler üzerlerinde barındırabilecekleri virüslerin yayılımını önlemeye yönelik streç film benzeri ile kaplanmalı veya insan ve malzeme akışının az olduğu, güneş ışığı alan, kuru ortamlarda depolanmalıdır.
- COVID-19 hastalığı ve korunma yöntemleri konusunda çalışanlar bilgilendirilmelidir. Şantiye alanları ve ofislerin giriş çıkışlarında ve diğer bilgilendirme panolarında bilgilendirme broşürleri ile görsellerin asılması sağlanmalıdır.
- Şantiye alanlarına giriş çıkışlarda çalışanların ve ziyaretçilerin ateşleri ölçülmeli ve yüksek ateş ya da diğer soğuk algınlığı belirtileri görülen kişiler işyeri hekimine ya da sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir. COVID-19’lu bazı kişilerin ateşi olmayabilir, bu nedenle bu tek tespit aracı olmamalıdır.
- İşverenler, işyerindeki hastalık belirtilerini izlemek için bir temsilci atamayı düşünmeli ve çalışanlardan herhangi birisinin belirtileri göstermesi durumunda yapılması gerekenler için önceden prosedür hazırlanmalıdır.
- Bir çalışanın COVID-19 olduğu doğrulanırsa, diğer çalışanlar işyerinde COVID-19’a maruz kalma olasılığı konusunda bilgilendirilmelidir.
- Etkilenen çalışandan, çalışan ayrılmadan önce temas ettiği diğer çalışanları tanımlaması istenmeli ve bu çalışanlar içinde önlem alınmalıdır.
Şantiyelerde Yatakhanelerde Ve Yemekhanelerde Alınması Gereken Tedbirler
Yemekhane, yatakhane, dinlenme alanları, tuvalet, lavabo ve banyolar gibi sosyal alanlarda sosyal mesafenin korunmasına yönelik önlemler alınmalıdır.
- Öğle yemeğinde çalışanlar arasındaki sosyal mesafe korunacak şekilde ve kalabalık olmayan gruplar halinde çalışanların öğle yemeğine alınmasına ilişkin düzenlemeye gidilmelidir. Grupların kendi içinde ve birbirleriyle etkileşimleri asgari düzeyde tutulmalıdır.
- Yemek alımı sırasında çalışanlar arası mesafeninin en az 1,5 metre olmasına dikkat ediniz, yemekhanede bulunan masaların aralarını açarak 4 kişilik masalarda en fazla 2 kişinin çapraz olacak şekilde oturmasını sağlayın
- Masaların yemek saatinden önce ve her grup değişiminde silinmesini sağlayın, yemek bitiminde masalar ve bütün yemekhanenin dezenfekte edilmesini sağlayın
- Personelin yemek servisi alırken çatal,kaşık , bıçak ile teması kesilmeli tek kullanımlık kapalı poşetler içinde verilmeli, Ekmekler kapalı poşet veya ambalajlar içinde verilmeli
- Yemekler çalışanlara kumanya ile hijyenik ambalajlar içerisinde uygun kıyafet (eldiven, maske, bone, önlük) kullanan personel tarafından dağıtılmalıdır. Yemekler sosyal mesafe gözetilerek yenmeli hem yemek hem ambalaj atıkları daha önce belirlenen, işaretlemesi yapılmış üstü kapatılabilen kutu benzeri yerlere konulmalıdır ve kısa süre içerisinde insan ve malzeme akışının olmadığı yerlere taşınmalıdır.
Şantiye Ortamının Steril Hale Getirilmesi İçin Yapılması Gerekenler
- Şantiyede dinlenme alanları, yemekhane ve yatakhaneler gibi ortak alanlar ve sıkça temas edilen tüm yüzeylerin rutin temizliği yapılmalıdır. Bununla birlikte, iş istasyonları, tezgahlar, kulplar, kapı kolları, paylaşılan araçlar ve benzeri ekipmanlarında temizliğine dikkate edilmelidir.
- Yemekhane ve yatakhane, ofis ortamları ve diğer kapalı mekânların düzenli bir şekilde havalandırılması ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
- Çalışanlara etkin el yıkama teknikler hakkında eğitim verilmelidir. Çalışanların hem çalışma alanları içinde hem de diğer sosyal alanlarda (dinlenme alanları, yemekhane, yatakhane vb.) yeterli ve uygun miktarda su, sabun ve alkol bazlı el dezenfektanlarına erişimi sağlanmalıdır.
- Tek kullanımlık el havlusu ve temassız çöp kovalarından yararlanılmalıdır. Yeniden kullanılabilir malzemeler ve ekipmanlar dezenfekte edilmelidir.
Şantiye Servislerinde Alınması Gereken Önlemler
- Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeninin sık aralıklarla sağlanması,
- Servis kullanan çalışanların, araç içerisindeki yüzeylere temasının mümkün olduğunca azaltılması,
- Servis araçlarının taşıma kapasitesi yarıya indirilmelidir,
- Araç girişlerine el dezenfektanlarının konulması,
- Seyahat süresince araç içerisinde şoför ve tüm yolcuların maske takmaları.
Eğitim Ve Toplantılar Konusunda Alınması Gereken Önlemler
- Aciliyeti olmayan toplantıların ertelenmesi, acil yapılması gereken toplantıların internet üzerinden yapılması
- Mutlaka yüz yüze yapılması gereken toplantılar var ise sosyal mesafe kuralı gözetilerek yapılmalı ve toplantılar mümkün olan en az sayı ile yapılmalı katılımcıların maske takarak katılımları sağlanmalıdır
- Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle icra edilmesi, uzaktan eğitim gibi yöntemlerin uygulanamayacağı eğitimlerin ise sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak en az kişi ile icra edilmesi gerekmektedir.