İşyerlerinde COVID-19 Hazırlıkları
Ocak 2020’de Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin’in Hubei Eyaletinde yeni bir korona virüs hastalığının ortaya çıktığını ilan etti. DSÖ 2019 korona virüs hastalığının (COVID-19) dünyadaki diğer ülkelere yayılma riskinin yüksek olduğunu vurguladı ve dünya genelindeki kamu sağlığı yetkililerini muhtemel bir COVID-19 salgını için harekete geçirdi. Bununla birlikte, bu salgınla ilgili uzun vadede başarı sağlanması zor görünüyor. İşyerleri dahil olmak üzere tüm toplum kesimleri olarak bu hastalığın yayılmasını durdurmak veya yavaşlatmak için bir rol oynamalı ve bir takım önlemler alınmalıdır.
Fabrika Girişlerinde Alınması Gereken Önlemler
- Fabrika girişinde işe başlamadan önce sahaya girecek bütün personellerde ve ziyaretçilerde mutlaka temassız ateş ölçer ile ateş ölçümünün yapılması.
- Ateşi bilim kurulu tarafından belirlenen 37,8 derece üzerinde olan hiç kimsenin fabrika sahasına alınmaması
- Ateş ölçümü yapacak personelin mutlaka maske ve eldiven kullanarak ve uygun mesafeden ölçümlerin yapılması konusunda uyarılması
- Ateş, öksürük, nefes darlığı ve genel halsizlik şikayeti olan personelin iş yeri hekimi ile koordineli şekilde evde 14 gün izolasyona alınmasının sağlanması konu ile ilgili personele gerekli bilgilendirilmelerin yapılması ve gerekli hallerde hastanelere yönlendirilmesi
- İşyerine ziyaretçi giriş çıkışlarını kısıtlanmalıdır.
- Fabrika girişlerinde personelin kullanması için el dezenfektanlarının konulması ve personelin kullanım için teşvik edilmesi
- İş yerlerinde giriş çıkış takip sistemlerinde (güvenlik, nizamiye , yemekhane vb.) parmak ucu okutmak yerine kimlik kartlarının okutulması, parmak okutucu kullanılması zorunlu ise kullanım sonrası elinizi yıkayın veya dezenfektan ile temizleyin.
Çalışanlarla İlgili Alınması Gereken Önlemler
- Evden çalışma imkanı olan personel evden çalışmaya yönlendirilmelidir
- Hamile çalışanlar,kreşe ve okula giden çocukları olan çalışanların idari izinli sayılması
- Çalışanlarda kronik hastalığı olanlar 3 grupta hastalıklarına göre riskli çalışan olarak ayrılabilir1. Riskli grupta olması öngörülen hastalıklar : immünosupresif tedavi alan ve kortizon tedavisi kullanan (kanser, multıpl skleroz ,KOAH, Behçet hastalığı, ülseratif kolit ,ankilozan spondilit vb.) hastalığı olan çalışanlar,
2. Riskli grupta olması öngörülen hastalıklar : Tip 1DM,astım, Stentli KAH,kontrolsüz hipertansiyon, kalp ritim bozuklukları
3. Riskli grupta olması öngörülen hastalıklar: KAH, kontrollü HT, immünsüpresif tedavi almayan otoimmün/romatolojik hastalığı olan çalışanlar ( FMF, ülseratif kolit, ankilozan spondilit )
1.Risk grubunda olan çalışanların çalışma şartlarına göre evden çalışması ve/veya süresiz idari izinli sayılması
2. ve 3. Risk grubundakilerin evden çalışma durumlarının gözden geçirilmesi
Fabrika Sahasında Alınacak Önlemler
- Sahada çalışanlar arasındaki mesafenin en 1,5 metre olmasının sağlanması çalışanların bu mesafeye uymaları konusunda uyarılması, yakın mesafede çalışmak zorunda olan personellerin mutlaka maske kullanmalarının sağlanması
- İş yerinde varsa asansörlerin kullanılmaması , zorunlu hallerde ise sadece tek kişinin asansörü kullanması
- Fabrika sahasında çalışma olan alanların belirli aralıklarla ortam dezenfekte edilmesi
- Çalışan personelin kullanabilmesi için sahanın belirli yerlerine el dezenfektanı konulması ve kontrollerinin yapılarak sürekli dolu olmasının sağlanması ,
- Sahalarda ve ofis giriş çıkışlarında bulunan panolarda COVID-19 ile ilgili bilgilendirme afişlerinin ve el yıkama konusunda gerekli bilgilendirme broşürlerinin asılması
- Fabrika sahalarına ve yönetim binalarına yeni gelen malzemelerin belirlenecek özel alanlarda depolanmasını sağlayın. Bu alanlara sadece yetkili çalışanların girmelerini sağlayarak malzemelerle diğer çalışanların temasını önleyin.
- İş yerlerinin düzenli olarak havalandırılması ve tuvaletler, kapı kolları, merdiven trabzanları ve çalışma masalarının düzenli temizlenme sıklığı ile ilgili çalışma yapılması
Yapılacaklar | Süre | Durum | Sayı | Yöntem |
Ofis kapı kollarının temizliği | Tüm hafta boyunca | Her vardiyada | 3 kez | İnsan sağlığına zarar vermeyecek dezenfektan ile |
Tuvaletlerin ve kapı kollarının temizliği | Tüm hafta boyunca | Her vardiyada | 3 kez | İnsan sağlığına zarar vermeyecek dezenfektan ile |
Yemekhane , dinlenme alanı ve trabzanların temizliği | Tüm hafta boyunca | Her vardiyada | 3 kez | İnsan sağlığına zarar vermeyecek dezenfektan ile |
Masa yüzeylerinin temizliği | Tüm hafta boyunca | Her vardiyada | 1 kez | İnsan sağlığına zarar vermeyecek dezenfektan ile |
Koltuk kolçaklarının silinmesi | Tüm hafta boyunca | Her vardiyada | 1 kez | İnsan sağlığına zarar vermeyecek dezenfektan ile |
PC, mouse ve klavyenin silinmesi | Tüm hafta boyunca | Her vardiyada | 1 kez | İnsan sağlığına zarar vermeyecek dezenfektan ile |
Servislere maske konması | Tüm hafta boyunca | Her vardiyada | Her servise | Cerrahi maske |
Servislerde koltuk kolçaklarının silinmesi | Tüm hafta boyunca | Her vardiyada | 1 kez | İnsan sağlığına zarar vermeyecek dezenfektan ile |
Yemekhanelerde Alınması Gereken Önlemler
- Yemekhane personelinin maske,eldiven, bone takması sağlanmalı
- Personelin yemek servisi alırken çatal, kaşık, bıçak ile teması kesilmeli tek kullanımlık kapalı poşetler içinde verilmeli, Ekmekler kapalı poşet veya ambalajlar içinde verilmeli
- Çay servisi için tek kullanımlık kağıt bardaklar kullanılmalı, kullanılan şekerler ambalajlı olmalıdır
- Çalışanların yemekhanelere kalabalık olmayacak şekilde, sosyal mesafeyi gözeterek alınmasını sağlayın ve yemekhane girişlerinde yemeklerden önce en az 20 saniye yıkanması gerektiği ile ilgili broşürler asın
- Yemek sırasında 1-1,5 metre ara ile işaretleme yapılarak yemek alınmasının sağlanması
- Yemekhanelerde masaların aralarının açılarak 4 kişilik masalara çapraz olarak 2 kişinin oturtulması
Soyunma Odası ve Tuvaletlerde Alınması Gereken Önlemler
- Soyunma odalarını personellerin işe başlangıçlarından önce mutlaka çamaşır suyu ile temizlenmesi ve belirli aralıklarla dezenfekte edilmesi gerekmektedir
- Soyunma odası girişine mutlaka el dezenfektanı konulmalı ve personelin giriş çıkış esnasında kullanması teşvik edilmeli
- Soyunma odasına girecek personeller kalabalık olmayacak gruplar halinde alınması ve mutlaka maske ile giriş çıkış yapılması sağlanmalı
- Yeterli sayıda dolap sağlanmalı iş kıyafetleri ve günlük kıyafetler ayrı ayrı bölümlerde muhafaza edilmeli
- Soyunma-giyinme işlemi sonrasında tekrar çamaşır suyu ile temizlenmesi sağlanmalı
- Tuvalet sayılarının personel ihtiyacını karşılayacak sayıda olması ( 30 erkek personel için 1 pisuvar 1 kabin, 25 kadın personel için 1 kabin) ve temizliğinin belirli periyotlarla yapılması (günde minimum 3 defa)
- Tuvaletlerde mutlaka sabun ve peçete bulunması ve belirli aralıklarla kontrol edilip dolu tutulmasının sağlanması
El yıkama bölümlerine el yıkama ile ilgili broşürlerin ve bilgilendirme yazılarının asılması
Servislerde Alınması Gereken Önlemler
- Servis araçlarının özellikle sık temas edilen yüzeyleri başta olmak üzere temizlik ve hijyeninin sık aralıklarla sağlanması,
- Servis kullanan çalışanların, araç içerisindeki yüzeylere temasının mümkün olduğunca azaltılması,
- Servis araçlarının taşıma kapasitesi yarıya indirilmelidir,
- Araç girişlerine el dezenfektanlarının konulması,
- Seyahat süresince araç içerisinde şoför ve tüm yolcuların maske takmaları
Eğitim Ve Toplantılar Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Hususlar
- Aciliyeti olmayan toplantıların ertelenmesi, acil yapılması gereken toplantıların internet üzerinden yapılması
- Mutlaka yüz yüze yapılması gereken toplantılar var ise sosyal mesafe kuralı gözetilerek yapılmalı ve toplantılar mümkün olan en az sayı ile yapılmalı katılımcıların maske takarak katılımları sağlanmalıdır
- Çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini uzaktan eğitim, telekonferans gibi yöntemlerle icra edilmesi, uzaktan eğitim gibi yöntemlerin uygulanamayacağı eğitimlerin ise sosyal mesafe ve hijyen kuralları göz önünde bulundurularak en az kişi ile icra edilmesi gerekmektedir.
- Mevcut acil durum planlarınızı ve risk değerlendirmelerinizi güncelleyin, ayrıca salgını karşı bir eylem planı geliştirin.
- COVID-19 dikkate alınarak yapılacak olan Risk Değerlendirilmesinde bulunması gereken hususlar➢ 29/12/2012 tarihli ve 28512 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliğinde yer alan hükümler ile aşağıda sayılan hususlar dikkate alınarak risk değerlendirmesi yapılmalıdır.
➢ İnsan sağlığına zararlı olan veya olabilecek biyolojik etkenlerin sınıflandırılması.
➢ Yetkili makamların, çalışanların sağlığını korumak için biyolojik etkenlerin denetim altına alınması hakkındaki önerileri.
➢ Çalışanların yaptıkları işler sonucunda ortaya çıkabilecek hastalıklarla ilgili bilgiler.
➢ Çalışanların yaptıkları işler sonucunda ortaya çıkabilecek alerjik veya toksik etkiler.
➢ Yaptıkları işlerle doğrudan bağlantılı olarak çalışanların yakalandığı hastalıklar ile ilgili bilgiler.
➢ Bununla birlikte, özellikle bu dönemde çalışanların da kişisel özellikleri de dikkate alınarak belirlenecek teknik/mühendislik ve idari/organizasyonel önlemler belirlenmeli , uygulanmalıdır